Yineleme

Yineleme

Bir düşünce ya da duyguyu daha etkili iletebilmek için kimi sözlerin tekrar edilmesidir.

Yineleme, abartılı ve yapay olmadığı sürece okuyucuda etki bırakır:

Tiyatro bozuluyor. Çünkü üst üste iki başarısız oyun sahneleyen özel tiyatro, kapısına kilit vuruyor. Tiyatro bozuluyor. Genç oyunculara mesleklerinde az başarılı olmuş ya da sıradan insanlar eğitmenlik yapıyorlar. Diksiyon dersleri uzmanlar tarafından verilmiyor. Tiyatro bozuluyor. Kendi kültüründen yola çıkarak evrensel olmayı amaçlayan bir tutum izlenmiyor.

Bu parçadaki “Tiyatro bozuluyor.” sözü yinelenerek düşüncenin etkili anlatımı sağlanmıştır.

Gerçek, insanın dünyayı nasıl düşlediğidir ama hiçbir şey, zaman kadar gerçek değildir. Çözümler hep zamanın içinde saklıdır, zaman ise korkulacak tek gerçektir. Çünkü insanların unutmak için çıldırdıkları iki büyük gerçeği bağlar birbirine. 

Burada da “gerçek” sözcüğü yinelenerek parçaya yeni anlamlar yüklenmiştir.

edebiyatvadisi

Next Post

Sayısal Verilerden Yararlanma

Cum Tem 12 , 2019
Sayısal Verilerden Yararlanma Bir yazar, düşüncesini inandırıcı duruma getirmek için sayısal verilerden yararlanabilir. Böylece düşüncesini bilimsel yollarla desteklemiş olur. Özellikle makalelerde karşılaşılan bir anlatım yöntemidir. Tarihler, istatistikler ve rakamlar, başlıca karşımıza çıkanlardır: Ülkemizde ilköğretimde okullaşma oranı %94,87 olarak gerçekleşmektedir. Hızlı nüfus artışı, başta büyük kentler olmak üzere, köyden kente yapılan […]

You May Like