Tanık Gösterme (Alıntılama):

Tanık Gösterme (Alıntılama):

Tanık gösterme; düşünceye inandırıcılık kazandırmak, düşünceyi etkili hale getirmek amacıyla güvenilir kişilerin görüşlerinden faydalanma yoludur.

Herkes, her konuda tanık gösterilemez. Tanık gösterilecek kişinin o konuda bilgili ve yetkili olması esastır.

Tanık gösterme, sadece kişinin adının verilmesiyle gerçekleşmez.  Bu, örnekleme olur. Örneğin, “Ahmet Haşim de sembolizm akımının önemli bir temsilcisidir.” sözü, düşünceye tanık gösterme değildir; örneklemedir.

Tanık göstermede önemli olan, kişinin sözünü destekleyici olarak kullanmaktır. Önce yazar kendi görüşünü verir. Daha sonra bu görüşü kanıtlamak, inandırıcılığı artırmak için, o alanda tanınmış bir kişiden söz edip o kişinin sözlerine yer verir:

İnsan, herkesin birbirine benzediği günlük yaşamın tekdüzeliğinden eylemleriyle kurtulur. Eylem, bireyi diğerlerinden ayırır, çünkü her eylem kişisel bir amaç taşır. Dante şöyle der: Her eylemde, eylemi yapanın ilk niyeti kendi kimliğini açığa çıkarmaktır.

edebiyatvadisi

Next Post

Örnekleme

Per Tem 11 , 2019
Örnekleme İleri sürülen düşünceye inandırıcılık kazandırmak için örneklerden yararlanma işidir: Küreselleşme, ülkelerin genel olarak ekonomik gelirlerini arttırma yönünde olumlu adımlar atmalarını sağlamakta ancak ülke içi gelir dağılımının bozulmasına neden olmaktadır. Yüksek büyüme performanslarıyla dikkat çeken Çin ve Hindistan gibi ülkelerde yoksulluk, kaygı verici boyutlara ulaşmaktadır. Bu parçada “küreselleşmenin ülkelerde gelir […]

You May Like