Anlatımda Sorudan Yararlanma

Anlatımda Sorudan Yararlanma

Soru, anlatımda tekdüzeliği ortadan kaldırarak okuyucunun dikkatinin toplanmasına yardımcı olur.

Kimi metinlerde soru cevaplanabileceği gibi kimi metinlerde de cevap okuyucuya bırakılır:

Kimler geldi, kimler geçti Türk romanından? Tarihsel bir soru! Kimler iz bıraktı, kalıcılığa ulaştı? Yazınsal bir soru! Yüz yılını doldurmuş Türk romanının bir geleneği oluştu mu, oluşmalı mıydı? Bir sonraki yüzyıla Türk romanından neler taşınacak? Bunlar da spekülatif sorular!

Eskiden kitapçıya girdiğimde aynı kitapların aylarca raflarda durduğunu görürdüm. Okuyacak kitap ararken çok zorlanırdım. Şimdi ise okuduğum kitapları raflarda göremiyorum. Neredeyse haftada bir yeni kitaplarla karşılaşıyorum. İnceleme kitapları, romanlar, çeviriler… Türk okuyucusu mu yeni kitapların yazılmasını sağlıyor yoksa kitaplar mı okuyucuyu biçimlendiriyor?

edebiyatvadisi

Next Post

Anlatımda Halk Söyleminden Yararlanma

Cts Tem 13 , 2019
Anlatımda Halk Söyleminden Yararlanma Atasözleri, deyimler, kalıplaşmış ifadelere yer vererek duygu ya da düşüncenin etkili anlatımının sağlanmasıdır. Ayrıca kimi ağız özelliklerinin de korunarak yazıya eklenmesi, metne içtenlik duygusunu katar: Eskiden İstanbul’da çocuklar kuşları yakalar, bir kafese koyar, “Azat, buzat, cennet kapısında gözet!” diyerek satarlarmış. Satın alanlar da bu kuşları salar, özgürlüğüne kavuştururlarmış; […]

You May Like